Stress, je ontkomt er niet aan. Stress is een veelvoorkomend verschijnsel in ons dagelijks leven en kan een behoorlijke impact hebben. Hoewel stress een normale reactie van het lichaam is, kan aanhoudende of chronische stress leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Klachten waarvan ik in de praktijk vaak zie dat ze ad-hoc worden opgelost met bijvoorbeeld medicijnen, maar waarvan de oorzaak zelden in stress gezocht wordt. Het is belangrijk om deze klachten te herkennen en aan te pakken om een gezonde balans te behouden. In deze blog bespreek ik drie veelvoorkomende lichamelijke klachten die kunnen worden veroorzaakt door stress.
Hoofdpijn en Migraine
Een van de meest voorkomende lichamelijke klachten gerelateerd aan stress is hoofdpijn. Stress kan spanning veroorzaken in de spieren van het hoofd en de nek, wat leidt tot pijn en ongemak. Dit kan resulteren in spanningshoofdpijn, gekenmerkt door een drukkende pijn rond het voorhoofd, de slapen of de achterkant van het hoofd. Bovendien kan stress ook migraine veroorzaken, een intense vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met symptomen zoals misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid, en soms visuele verstoringen.
Hoofdpijn wordt vaak onderdrukt met aspirine. Begrijpelijk, hoofdpijn is vervelend en je wilt zo snel mogelijk door met alles wat je nog te doen hebt. Maar doorgaan werkt vaak juist averechts. Hoeveel bureauladen zijn op kantoor niet voorzien van dat standaard doosje paracetamol?
Het is juist zo belangrijk om te leren ontspannen en stress te verminderen om de frequentie en intensiteit van deze hoofdpijnklachten te verminderen.
Maag- en spijsverteringsproblemen
Stress kan ook een negatieve invloed hebben op ons spijsverteringssysteem. Het kan leiden tot maagklachten, zoals maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en zelfs maagzweren. Daarnaast kan stress de beweging van voedsel door de darmen versnellen, wat kan resulteren in diarree of juist vertragen, wat kan leiden tot constipatie. Bovendien kan stress ook de symptomen van bestaande spijsverteringsstoornissen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), verergeren.
Ook voor deze klachten heeft de drogist tal van middeltjes om de symptomen te bestrijden. Maagzuurremmers zijn de meest bekende. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat dit soort medicijnen een grote, negatieve, impact hebben op het lichaam. De opname van voedingstoffen wordt verstoord, net als de aanmaak van enzymen en bijvoorbeeld vitamine B12.
Het beheersen van stressniveaus en het aannemen van gezonde voedings- en levensstijlgewoonten, zoals voldoende water drinken en regelmatig bewegen, kunnen helpen om de spijsvertering te bevorderen en deze klachten te verminderen.
Spierspanning, nek- en Rugpijn
Langdurige stress kan leiden tot verhoogde spierspanning en pijn, met name in de nek, schouders en rug. Wanneer we gestrest zijn, spannen we vaak onbewust onze spieren aan, wat kan leiden tot spierpijn en stijfheid. Daarnaast vraagt de aanmaak van stresshormonen ontzettend veel voedingstoffen, bijvoorbeeld magnesium, die je spieren helpen ontspannen. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen die lange uren achter een bureau werken of een slechte houding hebben, omdat de stress de reeds bestaande belasting van de spieren verergert.
Pijnstillers, spierverslappers of een behandeling bij de fysiotherapeut kunnen helpen om de klachten te verlichten. Maar ook hier geldt dat dit slechts methoden zijn om de symptomen te verlichten van hetgeen je lichaam je probeert te vertellen. Namelijk dat je teveel stress hebt.
Naast goed en gezond eten om een tekort aan voedingstoffen te voorkomen en voldoende water drinken om afvalstoffen af te voeren, kan het regelmatig doen van ontspanningsoefeningen, zoals strekken, yoga of diepe ademhaling helpen om de spanning in de spieren te verminderen en rugpijn te verlichten.
Conclusie
Stress kan talloze lichamelijke klachten veroorzaken. Hoofdpijn, maag- en spijsverteringsproblemen en spierspanning met nek- en rugpijn behoren tot de meest voorkomende klachten die verband houden met stress.
In de praktijk worden deze klachten vaak niet herkend als stress-gerelateerd. De klachten worden als lastig gezien, men wil graag zo snel mogelijk weer door met werk of andere bezigheden. De oplossing wordt daarom vaak gezocht in medicijnen. Er wordt een pleister geplakt op een wond die gehecht moet worden. Het gevolg is dat de wond blijft bloeden en er steeds meer pleisters nodig zullen zijn.
Beter is om de kern van het probleem te behandelen; de stress. Het is van essentieel belang om actief te werken aan het verminderen van stress in ons leven door middel van gezonde manieren om met stress om te gaan, ontspanningstechnieken en zelfzorg.
Meer weten?
Wil je meer weten over lichamelijk klachten bij stress en wat je daar het best aan kunt doen? Over het omgaan met stress en het verminderen van de lichamelijke klachten die ermee gepaard gaan? Plan dan een gratis gesprek en krijg meteen een aantal waardevolle tips.