+31 (0)6 55 34 89 95

linda@linvitaal.nl

Veel vrouwen worstelen met het vinden van balans in hun leven. Het combineren van werk, gezin, persoonlijke behoeften en sociale verplichtingen… Het kan nogal een uitdaging zijn om alle ballen in de lucht te houden.

Misschien roept het woord wat weerstand bij je op. Ik kan het je bijna horen denken… “Leuk, balans, maar hoe doe je dat in vredesnaam als je een druk leven hebt en iedereen wat van je vraagt?” Ik snap je, je hebt als vrouw te dealen met de nodige uitdagingen die je aardig uit balans kunnen brengen. 

Deze blog gaat over het belang van balans in het leven, specifiek voor vrouwen. Over welke uitdagingen je als vrouw zijnde uit balans kunnen brengen en wat coaching kan doen om de juiste balans te vinden en te behouden. 

Het belang van balans in het leven

Als je in balans bent ben je in staat om bewust je aandacht te besteden aan verschillende aspecten van je leven, zoals werk, gezin, persoonlijke groei en ontspanning. Een gezonde balans helpt om stress te verminderen, energie te behouden en geeft een goed gevoel. Kortom, je zit lekker in je vel als er evenwicht is in je leven. 

Uitdagingen voor vrouwen

Vrouwen staan (vaker dan mannen) voor unieke uitdagingen als het gaat om het vinden van balans. Veelvoorkomende uitdagingen zijn:

 1. Dubbele verantwoordelijkheden
  Veel vrouwen dragen de verantwoordelijkheid voor zowel hun carrière als hun gezin. De juiste balans vinden tussen verplichtingen op het werk en de behoeften van het gezin kan een enorme uitdaging zijn. 
 2. Schuldgevoel
  De angst om tekort te schieten kan het moeilijk maken om tijd en energie aan jezelf te besteden. Veel vrouwen willen aan allerlei verwachtingen voldoen, zowel binnen het gezin als in de samenleving, en voelen zich schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen. 
 3. Hoge verwachtingen
  De meeste vrouwen die ik tegenkom hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Zowel op het gebied van werk als in hun rol als moeder, partner, dochter of vriendin willen ze het zo goed mogelijk doen. Het streven naar perfectie kan zorgen voor tunnelvisie en kost veel energie. 
 4. Zichzelf opzij zetten
  Vrouwen hebben soms de neiging om hun eigen behoeften op de achtergrond te plaatsen, en prioriteit te geven aan de behoeften van anderen. Dit gebrek aan zelfzorg kost bergen energie en kan leiden tot vermoeidheid en het gevoel vast te zitten.

balans vrouw

Hoe coaching kan helpen

Als coach bied ik vrouwen ondersteuning bij het vinden van balans in hun leven. Hier zijn enkele manieren waarop een coach kan helpen:

 1. Identificeren van waarden en prioriteiten
  Uit balans zijn roept vragen op zoals ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Tijdens een traject brengen we samen je waarden en prioriteiten in kaart. Dit helpt om helderheid te krijgen over wat je echt belangrijk vindt in het leven, zodat je keuzes kunt maken die in lijn zijn met jouw doelen en waarden.
 2. Grenzen stellen
  Als coach kan ik je helpen bij het stellen van grenzen en het effectief communiceren van jouw behoeften en grenzen aan anderen. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en ruimte te creëren voor zelfzorg.
 3. Zelfzorg en welzijn bevorderen
  Tijd en ruimte nemen voor jezelf omvat activiteiten die energie geven, ontspanning bevorderen en je gevoel van welzijn verbeteren. Als coach kan ik helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk zelfzorgplan en het vaststellen van haalbare doelen. Zo leer je tijd voor jezelf te omarmen, zonder schuldgevoel. 
 4. Balans herstellen
  In situaties waarin je al flink uit balans bent geraakt, kan ik helpen om de balans te herstellen. Samen herstructureren we je prioriteiten en creëren we nieuwe routines, zodat je leert hoe je beter met stressvolle situaties kunt omgaan. 

Verandering

Om lekker in je vel te zitten is het vinden van de juiste balans in je leven erg belangrijk. In balans zijn zorgt voor meer energie en je voelt je gelukkiger, rustiger en gezonder als er evenwicht is in je leven. Helaas is dat voor veel vrouwen makkelijker gezegd dan gedaan. 

De meeste vrouwen hebben het heus wel geprobeerd. Grenzen aangeven, gezonder leven, beter plannen, doelen stellen. Toch vallen ze vaak terug in oude patronen. Te hard van stapel lopen, teveel dingen tegelijk willen veranderen of niet weten waar te beginnen zijn de meest gehoorde oorzaken. Verandering is ook moeilijk. Hoe goed je voornemens ook zijn, in je eentje red je het meestal niet. 

Coaching kan je ondersteunen in het vinden van de juiste balans op allerlei vlakken. Samen maken we een plan om stap voor stap te zorgen voor meer balans op de vlakken waar jij er behoefte aan hebt. Al in korte tijd zul je merken dat je weer energie hebt en dat je lekkerder in je vel zit. Letterlijk én figuurlijk!