Vitaliteit is meer dan een goede conditie of gezond eten. Het is de sleutel tot duurzaam werkplezier, mentale veerkracht en – misschien wel het belangrijkste – geluk. Hoe vitaal jij je voelt, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen van hoe je eet of slaapt, maar ook van hoe je denkt, voelt, communiceert en keuzes maakt.
Bij LinVitaal werk ik met het vitaliteitsmodel van MARK®: een praktisch en doordacht model gebaseerd op vijf met elkaar samenhangende dimensies. Door aan al deze gebieden te werken, bouw je aan een stevige basis van waaruit je het beste uit jezelf kunt halen.
In deze blog neem ik je mee in de vijf dimensies van het model en ontdek je hoe ze samenhangen met jouw vitaliteit en geluksgevoel.
De 5 dimensies van vitaliteit
1. Mentale veerkracht
Je gedachten, overtuigingen en mentale patronen bepalen in grote mate hoe je je voelt. Als je constant streng bent voor jezelf, oude overtuigingen met je meedraagt of alles perfect wilt doen, kost dat veel energie. Mentale veerkracht gaat over bewustwording en wendbaarheid. Kun jij omgaan met onverwachte situaties? Kun je je aanpassen zonder jezelf te verliezen? Dan ben je mentaal veerkrachtig.
2. Zingeving & identiteit
Wie ben je, waar sta je voor en wat wil je uit het leven halen? Deze vragen vormen de basis van zingeving. Als je leeft vanuit je waarden en weet waar je gelukkig van wordt, voel je voldoening. En voldoening maakt gelukkig. Veel mensen raken onderweg het contact met hun eigen verlangens kwijt. Werken aan deze dimensie betekent terugkeren naar jezelf.
3. Eigen regie
Hoeveel invloed heb jij op jouw dag, jouw keuzes, jouw leven? Eigen regie gaat over doelen stellen, keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. Niet wachten tot het rustiger wordt, maar zelf het stuur pakken. Vitaliteit begint bij jezelf prioriteit maken – zonder schuldgevoel.
4. Sociaal-emotionele balans
Hoe ga je om met emoties, van jezelf en van anderen? Kun je aangeven wat je nodig hebt, of houd je alles binnen? Sterke sociale relaties en goede communicatie zijn essentieel voor vitaliteit. Inzicht in je eigen gedrag en emoties helpt je om effectiever om te gaan met spanning en relaties te versterken.
5. Fysieke fitheid
Fysieke gezondheid is de basis. Hoe je eet, slaapt, beweegt en ontspant, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Maar ook hier geldt: het draait om balans. Geen streng regime, maar duurzame keuzes maken die bij jou passen. Als je fysiek beter in je vel zit, voel je je mentaal vaak ook beter – en andersom.

Een voorbeeld uit de praktijk: Simone
Simone (39) voelde zich al een tijd niet echt gelukkig. Ze was moe, had spanningen thuis, snoepte meer dan ze wilde en voelde zich geleefd. In een coachtraject doorliepen we samen alle dimensies van het vitaliteitsmodel. Daaruit kwamen doelen naar voren als: meer voor zichzelf kiezen, de communicatie in haar relatie verbeteren, weer in beweging komen en ontdekken wat haar écht energie geeft.
Door stap voor stap te werken aan haar persoonlijke doelen, veranderde er iets fundamenteels. Simone kreeg weer grip op haar leven, voelde zich zekerder, communiceerde beter en maakte gezondere keuzes. Ze voelde zich weer vitaal – en gelukkig.
Vitaliteitscoaching: waar sta jij nu?
Je hoeft geen concreet doel te hebben om aan je vitaliteit te werken. Soms is een gevoel van ontevredenheid of leegte al reden genoeg. In een vrijblijvend gesprek bespreken we of coaching gebaseerd op het MARK®-model jou verder gaat helpen. Samen brengen we jouw situatie in kaart en ontdek je waar je aan kunt werken om je beter te voelen.
Hoe vitaal ben jij? Lees hier meer over individuele coaching bij LinVitaal of neem vrijblijvend contact op – ik denk graag met je mee.